3 parasta ikääntyneiden hoitotyön verkkokurssia!

Katselin sairaanhoitajan tarkalla silmällä Skholen tarjontaa ikääntyneiden hoitotyötyöstä. Verkkokursseja oli yllättävän iso määrä. Niin sen pitää ollakin, koska hoitaja kohtaa ikääntyneitä työssään yhä useammin.

Paljastetaan yksi asia heti tähän alkuun. Ikääntyneiden hoitotyöllä on tällaisen tuuheavartaloisen keski-ikäisen keikkahoitajan sydämessä aina erityinen paikka. Hoitotyön opettajana bravuurini on ikääntymiseen ja alkoholin kulutukseen liittyvät koulutukset sote-alan henkilöstölle.

Suomalaisista yli 65 vuotta täyttäneitä on noin 23 prosenttia. Se on hurja luku samalla, kun heidän hoitajistaan on koko maassa huutava pula. Siksi koulutusta ikääntyneiden hoitotyöhön on oltava saatavilla ympäri vuorokauden ja helposti omaksuttavassa muodossa. Skholen oppimisympäristö vastaa tähän koulutustarpeeseen ja tukee hoitotyön opetusta.

3-parasta-ika-a-ntyneiden-hoitotyo-n-verkkokurssia

Rankkasin Skholen ikääntyneiden verkkokurssit: 3 parasta!

En tiedä, miten sinä rankkaisit Skholen kymmenet mielenkiintoiset ja hoitajan työssä tuiki tarpeelliset ikääntyneiden hoitotyön verkkomateriaalit. Olisi mukava kuulla siitä lisää. Vastaustasi odotellessa, tässä tulevat omat suosikkini eli kolme parasta ikääntyneiden hoitotyön verkkokurssia. (Vinkki: saat tästä 14 päivän ilmaiset kokeilutunnukset kursseille.)

1. Ikääntyneiden lääkehoito

Tiesitkö, että lääkehaitat aiheuttavat jopa viidesosan iäkkäiden päivystyskäynneistä? Se on valtava määrä, mutta jokainen hoitaja tietää miksi. Ikääntyneen keho toimii nuorempiin verrattuna eri tavalla ja lääkityksissä on siksi omat erityispiirteensä.

Tällä lääkehoidon kurssilla oppii muun muassa ottamaan munuaisten vajaatoiminnan ja poikkeavat lääkkeiden yhteisvaikutukset huomioon ikääntyneen lääkehoidon toteutuksessa. Tapausesimerkit havainnollistavat tyypillisiä ikääntyneiden lääkehoidossa esiintyviä ongelmia konkreettisella tavalla.

2. Muistisairaan kohtaaminen

Alzheimerin tauti, verisuoniperäinen dementia, Lewyn kappale -tauti vai otsa-ohimolohkorapeumat? Tiedän kokemuksesta, että nämä sairaudet menevät ensikertalaiselta helposti solmuun. Mikä on minkäkin tilan erityispiirre ja miten ne tulisi huomioida hoitotyössä?

Tällä verkkokurssilla edellä mainitut tilat tulevat tutuiksi. Sitäkin tärkeämpää on muistisairaan henkilön kohtaaminen ammatillisesti. Se on taito, joka vaatii ymmärrystä. Siksi kohtaamista ei voi koskaan opiskella hoitajan työssä liikaa. Tapausesimerkkikin on verkkokurssilla herkullinen: kun muistisairaan käytös kuormittaa hoitajaa.

3. Saattohoito

Saattohoito on osaamista ja taitoa vaativaa työtä. Suoraan sanottuna en usko, että jokaisesta meistä hoitajasta on siihen työhön. Ne, jotka saattohoitoa toteuttavat ovat ansainneet kaiken tuen työlleen. Siksi tämä verkkokurssi on onnistunut.

Verkkokurssi antaa syvälliset tiedot saattohoidon perusteista. Se etenee loogisesti hoitotyön toteutukseen ja kertoo kattavasti oireiden hoidosta. Tärkeitä ovat luennot potilaan henkisestä tukemisesta ja työntekijöiden työhyvinvoinnista.

Yllätyspaljastus ikääntyneiden hoitotyön verkkokursseista

Nyt tulee toinen yllätyspaljastus. Minulla on ollut kouluttajana ja tietokirjailijana näppini pelissä muutamassa Skholen kurssikirjaston materiaalissa. Olen ollut mukana Hoitotyön tutkimussäätiön hoitosuosituksen perusteella kootun Ikääntyneen turvallinen kotiutuminen sairaalasta verkkokurssin tuottamisessa. Samoin on Lääkkeettömien menetelmien vaikutukset muistisairaan henkilön käyttäytymiseen verkkomateriaalin suhteen.

Yllätyksekseni Skholen kurssikirjastosta löytyi myös Alkon ja Edumarin kokoama Ikääntyneet ja alkoholi verkkokurssi. Hämmästyin iloisesti, koska –kuten jo alussa mainitsin– aihe on todella tärkeä. Siksi annoin mielelläni asiantuntemukseni myös tämän kurssin tekijöiden käyttöön.

Mitkä ovat mielestäsi 3 parasta ikääntyneiden hoitotyön verkkokurssia, joihin olet törmännyt?

Lue myös: Hoitaja muistelee: vanhemman homomiehen liikuttava tarina

Jan Holmberg on terveysalan monitoimimies. Hän toimii kouluttajana, tietokirjailijana ja on koulutukseltaan sairaanhoitaja (ylempi AMK) ja ammatillinen opettaja. Janilta sujuu somemanagerointi, oppimateriaalien tekeminen ja bloggaaminen yhtä hyvin kuin kansainvälisissä hankkeissa luoviminen. Hän on koukuttava kirjoittaja, jonka mottoja ovat rohkeus, kehittäminen ja tulevaisuuteen katsominen. Vapaa-ajalla hän lukee, kuuntelee ja pyrkii keskittymään tärkeisiin hetkiin ja ihmisiin elämässään.

Blogin tekstin tarjoaa Skhole. Skhole on sosiaali- ja terveydenhuoltoalan verkkokoulutuspalvelu, joka kulkee mukana sekä koulutuksen järjestäjän että työntekijän matkalla. Palvelu sopii täydennyskoulutukseen niin sosiaali- ja terveydenhuoltoalan yrityksille kuin opiskelun tueksi alan opiskelijoille.