5 vinkkiäni hoitajalle – Miten luoda hoitoalalla monipuolinen ura?

a-4

Käväisin Sauli Hyvärin podcast-vieraana kertomassa urastani terveydenhuoltoalan monitoimimiehenä. Juttelimme kokemuksestani, miten luoda hoitoalalla monipuolinen ura. Seuraavana ovat haastattelun innoittamana kirjoittamani 5 vinkkiäni hoitajalle.

1. Jatkuva oppiminen ja kehittyminen

On totta, ettei vierivä kivi sammaloidu. Monipuolinen ura hoitoalalla vaatii sinulta jatkuvaa kokeilua, uuden omaksumista ja rohkeasti oman boksin ulkopuolelle astumista. Hoitajan ura on niin mielenkiintoinen ja vaativa, että on mahdotonta sanoa, voitko olla sen äärellä koskaan valmis. Pikemminkin sinun tulee hoitotyössä sietää omaa ja muiden keskeneräisyyttä. Ajatella hyötyväsi uudesta tiedosta ja kouluttautumisesta vaikkapa Skholen verkkokursseilla.

2. Intohimo ja uteliaisuus

Ole utelias hoitotyön erilaisia ilmiöitä ja potilaita kohtaan. Ihmettele hoitamisen ilmiöitä kollegoidesi, hoitamiesi ihmisten ja kokemusasiantuntijoiden kanssa. Nosta kätesi ylös, kun kysytään vapaaehtoista. Lähde mukaan kehittämishankkeisiin, äläkä anna ensimmäisten kuprujen hidastaa matkaasi kohti ammatillisia tavoitteitasi. Intohimosta ja uteliaisuudesta syntyy työnimua ja jaksamista hoitotyössä. Innostu kaikkein eniten siitä, ettet voi koskaan tietää, mihin tiesi hoitoalalla johtaa.

3. Erikoistuminen ja vaikuttaminen

Menestyjäksi ei hoitotyössä synnytä, vaan kasvetaan kovalla työllä ja ripauksella onnea. Siksi sinun kannattaa pohtia tulevaisuuteen suuntautuvia hoitoalan kehittämiskohteita. Sitten alat ensimmäisten joukossa tukimaan ja kehittämään niitä. Kirjoitin jo aiemmin vaikuttamisesta hoitoyössä otsikolla Ääntä hoitaja! – se on eettinen velvollisuutesi. Hoitajilla ei ole varaa olla hiljaa omasta asiantuntijuudestaan.

Jos olet hoitajana hiljaa hoitotyötä koskevista asioista, työsi sisällön ja hoitajien työn määrittelevät muut ihmiset. Siksi juuri sinä olet hoitoalan paras asiantuntija, eivät muut ammattiryhmät. Sinun on lunastettava osaamisella paikkasi moniammatillisessa tiimissä. Tämänkaltainen asenne vapauttaa sinut tarttumaan itsesi kehittämiseen, asiantuntijuutesi käyttöön ja olemaan hereillä vaikuttamisen paikoissa ammattialan ja potilaasi parhaaksi.

4. Itsensä johtaminen

Hoitotyötä tehdään usein tiimissä, mutta hyvin tehty potilastyö vaatii myös itsensä johtamista. Tarvitset kykyä itsenäiseen päätöksentekoon, eettisesti rohkeaan ja luovaan työotteeseen ja toimintaan usein varsin stressaavissa tilanteissa. Älykäs itsensä johtaminen perustuu hoitotyössä muun muassa: tietoon, itsetuntemukseen, tietoiseen läsnäoloon, oman potentiaalin hyödyntämiseen ja hoitotyön määrän tasapainoiseen hallintaan. Siihen, että työnimussakin osaat pitää palikat kasassa sen hetkisen perustehtävänsä mukaan.

5. Itsestä huolehtiminen

Hoitoalalla monipuolisen uran luominen on yhtä aikaa merkityksellistä ja rankkaa. On hyvä pohtia, miten olet yhtä aikaa tehokas, hyvinvoiva, uudistuva ja nautit siitä, mitä teet. Vaikka työtä tehdään asiakaskeskeisesti, itsestäsi huolta pitämistä ei sovi yhtenäkään työpäivänä unohtaa. Palkitse itseäsi, tauota työtä ja vaali hoitotyöstä palautumisen hetkiä tärkeiden ihmisten kanssa tai itseksesi.

Sinun on hyvä olla tietoinen riskistäsi muun muassa myötätuntouupumisen ja sijaistraumatisoitumisen merkityksistä työskennellessäsi haavoittuvien ihmisten parissa. Hakeudu ajoissa työnohjaukseen, työterveyshuoltoon, tuuleta tunteita ja ajatuksia työkavereiden kanssa tai käy tarvittaessa terapiassa. Monipuolisen ja pitkän uran salaisuus hoitoalalla on pitää sitä enemmän itsestään huolta, mitä kovemmin urallasi myrskyää.

Kuuntele lisää ajatuksiani Sotecast podcastista!

Jan Holmberg on terveysalan monitoimimies. Hän toimii kouluttajana, tietokirjailijana ja on koulutukseltaan sairaanhoitaja (ylempi AMK) ja ammatillinen opettaja. Janilta sujuu somemanagerointi, oppimateriaalien tekeminen ja bloggaaminen yhtä hyvin kuin kansainvälisissä hankkeissa luoviminen. Hän on koukuttava kirjoittaja, jonka mottoja ovat rohkeus, kehittäminen ja tulevaisuuteen katsominen. Vapaa-ajalla hän lukee, kuuntelee ja pyrkii keskittymään tärkeisiin hetkiin ja ihmisiin elämässään.

Blogin tekstin tarjoaa Skhole. Skhole on sosiaali- ja terveydenhuoltoalan verkkokoulutuspalvelu, joka kulkee mukana sekä koulutuksen järjestäjän että työntekijän matkalla. Palvelu sopii täydennyskoulutukseen niin sosiaali- ja terveydenhuoltoalan yrityksille kuin opiskelun tueksi alan opiskelijoille.