Hoitajat ja timantisti toimiva yhteispeli

Yksi parhaimmista asioista hoitotyössä ovat hoitajat ja timantisti toimiva yhteispeli. Tiedätkö sen tunteen, kun työt sujuvat, huumori kukkii sopivasti ja tiimi puhaltaa yhteen hiileen? Kun jokainen työntekijä tietää oman tonttinsa ja tekee parhaansa potilaan hyvän hoidon eteen. Sitä tunnetta ei voita mikään.

Yhteispelillä työpäivät kuluvat hoitotyössä kuin siivillä. Sellaiset työpäivät eivät unohdu koskaan. Myös potilaat huomaavat hoitotyön sujuvuuden. Sitä kommentoidaan usein. ”Onpa teillä hoitajilla tänään hyvä meininki” tai ”teidän kanssanne hoitoni on sujunut tänään sutjakkaasti”. Tyytyväinen potilas on parasta, mitä sairaanhoitajana tiedän.

Toimiva ja toimimaton yhteispeli työpaikalla

Aina kaikki ei mene niin kuin Strömsössä. Hoitajapula, uupuminen, aikataulujen sakkaaminen tai tiimin sisäiset jännitteet pilaavat helposti yhteispelin. Mitä vähemmän hoitajat saavat säästöresursseista tukea työlleen, sitä nihkeämmäksi yhteispeli hoitajien kesken käy. Sellaisina päivinä olen eniten säälinyt potilaita. He kun ansaitsevat aina parasta mahdollista hoitoa.

Joskus tuntuu, ettei oikein mikään saa hoitajien tiimiä toimimaan. Yksi hoitaja tekee väsyneenä mitä pystyy melkeinpä piittaamatta tiimistä. Toinen tekee parhaansa, mutta potilastyötä on yksinkertaisesti hänelle liikaa. Kolmas ei tule kunnolla toimeen toisen tiimin jäsenen kanssa. Neljäs ei ole samaa mieltä hoitotyön tavoitteista tai laadusta. Siinä sitä sitten ollaan. Mikä neuvoksi?

Hoitajat-ja-timantisti-toimiva-yhteispeli-4

Timantisti toimiva yhteispeli vaatii ristiriitojen selvittelyä

Väitän, ettei ristiriitoja voi hoitotyön tiimissä välttää. Olisi outoa, jollei niitä tulisi. Timantisti toimivat hoitajat osaavat ratkoa ristiriidat ja toimivat viileän reilusti, kun tunteet välillä kuumenevat. Kun yhteispeli alkaa takkuilla, on kissa nostettava pöydälle heti. Sitten on löydettävä mahdollisimman hyvä ratkaisu yhteispelin jatkamiseksi.

On lapsenomaista kantaa kaunaa, kun asiat on kerran sovittu. Siksi hoitajien kollegiaalisuutta ei voi tällaisissa tilanteissa korostaa liikaa. On myös hyvä muistaa keskittyä perusasioihin hoitotyössä, kun ympärillä kiehuu. Ristiriidoissa liian pitkään vellova hoitajien tiimi näyttäytyy haavoittuvassa asemassa oleville usein negatiivisesti. Hoitajat voivat olla silloin tahtomattaankin hoidettavan näkökulmasta tylyjä, keskittymiskyvyttömiä ja tehdä hoitovirheitä.

Millä hoitajien yhteispeliin saadaan ryhtiä?

Jokainen hoitaja voi valita arvostavan, muita kunnioittavan, tasa-arvoisen ja oikeudenmukaisen asenteen tiimityössä. Yhteispeli toimii perehdyttämällä, kannustamalla, auttamalla ja organisoimalla työtehtävät kunnolla. Selkeät sävelet vaativat nopeasti muuttuvissa tilanteissa jokaiselta hoitajalta nopeaa ja tehokasta kykyä sopeutua ja tehdä kompromisseja potilaan parhaaksi. Myös potilas ja hänen läheisensä voivat kantaa kortensa kekoon ja kohdella hoitajia asiallisesti.

Oma osansa on työnantajalla, työympäristöllä ja työn kuormittavuudella. Nyrkkisääntö on, että hoitajista on pidettävä hyvää huolta, koska se mahdollistaa potilaiden hyvän hoidon. Selkeä työn johtaminen, turvallinen työympäristö ja toimivat pelisäännöt ovat hoitotyön perusvaatimuksia. Ennakointi työterveyden ylläpitämisessä ja kiitos hyvin tehdystä hoitotyöstä ovat tärkeitä.

Hoitajien myönteinen ilmapiiri auttaa parhaiten yhteispelissä

Huono palkka, työmäärä, resurssit ja haastava hoitotyö kuormittavat. Niistä tulee toki puhua, mutta hoitotyössä voi törmätä valittamisen kulttuurin. Sen vastapainoksi on hyvä puhua siitä, mikä hoitotyössä sujuu, palkitsee ja kannustaa. Jokainen on vastuussa työpaikan hyvästä ilmapiiristä. Siitäkin, että uskoo ongelmien ratkaisumahdollisuuksiin.

Väitän, että mitä myönteisempi ilmapiiri hoitotyössä vallitsee, sen helpompaa tiimityö on. Se on hoitajien timanttisesti toimivan yhteispelin ydintä, josta jokainen voi ottaa kopin. Vastuullinen tai henkeä pelastava työ on jo itsessään kuormittavaa. Siksi on tärkeää, että jokainen hoitaja pitää kiinni velvollisuuksistaan ja oikeuksistaan. Ennen kaikkea siitä, että voi itse mahdollisimman hyvin, jotta voi olla hyvänä kollegana muille ja antaa parasta mahdollista hoitoa potilailleen.

Mitkä ovat sinun vinkkisi työpaikalla timanttisesti toimivalle yhteispelille?

Lue myös: 8 syytä, miksi hoitajat hakeutuvat hoitoalalle.

Jan Holmberg on terveysalan monitoimimies. Hän toimii kouluttajana, tietokirjailijana ja on koulutukseltaan sairaanhoitaja (ylempi AMK) ja ammatillinen opettaja. Janilta sujuu somemanagerointi, oppimateriaalien tekeminen ja bloggaaminen yhtä hyvin kuin kansainvälisissä hankkeissa luoviminen. Hän on koukuttava kirjoittaja, jonka mottoja ovat rohkeus, kehittäminen ja tulevaisuuteen katsominen. Vapaa-ajalla hän lukee, kuuntelee ja pyrkii keskittymään tärkeisiin hetkiin ja ihmisiin elämässään.

Blogin tekstin tarjoaa Skhole. Skhole on sosiaali- ja terveydenhuoltoalan verkkokoulutuspalvelu, joka kulkee mukana sekä koulutuksen järjestäjän että työntekijän matkalla. Palvelu sopii täydennyskoulutukseen niin sosiaali- ja terveydenhuoltoalan yrityksille kuin opiskelun tueksi alan opiskelijoille.