Ikääntyneiden hoito kuntoon verkkokurssi kerrallaan

Edellisessä blogitekstissä yllätin lukijat paljastamalla seuraavan asian. Olen kiinnostunut laittamaan Ikääntyneiden hoidon kuntoon verkkokurssi kerrallaan. Siksi minulla on ollut kouluttajana ja tietokirjailijana näppini pelissä Skholen kurssikirjastoa suunniteltaessa. (Vinkki: saat tästä 14 päivän ilmaiset kokeilutunnukset kursseille.)

Ikääntynyt turvallisesti kotiin sairaalasta

Ensimmäinen ikääntyneitä koskevista verkkokursseista on tärkeä ja tarpeellinen. Se koskee herkkää ja hoitajalta valmistelua vaativaa työtä. Nimittäin ikääntyneen turvallista kotiutumista sairaalasta.

Kotiutumisen riskeihin, turhiin uusintakäynteihin ja turvallisuuteen on kiinnitettävä jo ennalta erityistä huomiota. Kotiutumistilanteet, joissa ikääntyneen turvallisuus vaarantuu, on vältettävissä. Siksi on noudatettava yhtenäisiä toimintatapoja ja ohjeistuksia. Samalla on huomioitava, ettei toimita vain automaattisesti ja ennestään tutuilla rutiineilla.

Tällä kurssilla jokainen oppii nopeasti perusteet ikääntyneen potilaslähtöisestä kotiutumisesta, sen suunnittelusta sekä ikääntyneen ja läheisen tukemisesta. On hyvä muistaa, ettei kotiutus suju aina kuten Strömsössä. Turvaton kotiutuminen aiheuttaa inhimillistä kärsimystä ja tulee kalliiksi.

Muistisairas lääkkeillä rauhalliseksi?

Toinen kurssi koskee muistisairaan henkilön käyttäytymistä lääkkeettömin keinoin. Heti alkuun on hyvä muistaa, että myös ikääntyneitä nuoremmat sairastuvat muistisairauksiin. Tässä kurssissa olemme huomioineet asian toisen kirjoittajan, FT Minna Salakarin, kanssa. Runsaista potilastapauksista mallivastauksineen löytyy toki esimerkkejä juuri ikääntyneiden kanssa toimimiseen.

Ika-a-ntyneiden-hoito-kuntoon-verkkokurssi-kerrallaan-14.10.2021-4

Tällä kurssilla käydään läpi lääkkeettömien menetelmien perusteet ja niiden vaikuttavuus. Kurssilla opit miten hoidat muistisairaan haastavaksi koettua käyttäytymistä. Miten käytökseen vaikuttavat vaikkapa musiikki, liikunnalliset menetelmät tai muistiystävällinen ympäristö?

Ikääntyneiden hoidon on perustuttava näyttöön

Hienointa molemmissa verkkokursseissa on, että ne perustuvat tutkittuun näyttöön. Niiden takana on upea joukko Hoitotyön tutkimussäätiön toimijoita. Muistisairautta koskeva verkkokurssi perustuu Muistiliiton tilaaman järjestelmälliseen tutkimuskatsaukseen. Näin tutkittu tieto yhdistyy parhaalla mahdollisella tavalla verkko-oppimiseen Skholen laajan kurssikirjaston kautta kliinisen hoitotyön ammattilaisille.

Lue myös: Näyttöön perustuvan hoitotyön puutteet selätetään tällä kirjalla.

Jan Holmberg on terveysalan monitoimimies. Hän toimii kouluttajana, tietokirjailijana ja on koulutukseltaan sairaanhoitaja (ylempi AMK) ja ammatillinen opettaja. Janilta sujuu somemanagerointi, oppimateriaalien tekeminen ja bloggaaminen yhtä hyvin kuin kansainvälisissä hankkeissa luoviminen. Hän on koukuttava kirjoittaja, jonka mottoja ovat rohkeus, kehittäminen ja tulevaisuuteen katsominen. Vapaa-ajalla hän lukee, kuuntelee ja pyrkii keskittymään tärkeisiin hetkiin ja ihmisiin elämässään.

Blogin tekstin tarjoaa Skhole. Skhole on sosiaali- ja terveydenhuoltoalan verkkokoulutuspalvelu, joka kulkee mukana sekä koulutuksen järjestäjän että työntekijän matkalla. Palvelu sopii täydennyskoulutukseen niin sosiaali- ja terveydenhuoltoalan yrityksille kuin opiskelun tueksi alan opiskelijoille.