Lääkäreitä houkutellaan liksalla - hoitajia työmäärällä.

Meillä Hämeenkyrössä(kin) on ollut lääkäripula jo jonkun aikaa. Terveyskeskuslääkäriksi ei o tunkua, joten täällä koulullakaan ei o valkotakkisia näkynyt. Tää asia on haitannut ja hankaloittanut minunkin työtä kovasti, mutta siihen palaan toisessa tekstissä. Nyt mua jurpii erityisesti se ajatus, että lääkäreitä houkutellakseen kunnalla löyty kyllä lisämääräraha ja rahaa olisi lääkäreille tarjolla, mutta hoitajapulaan yritetään aina löytää muita ratkaisuja.

Mä en oo kateellinen lääkäreiden palkoista ja hyvä jos raha liikuttaisi lääkäreitä tänne kotikuntaani. Mutta ajatus siitä, että lääkäreille on heti rahaa tarjolla, lisää minusta lääkäreiden ja hoitajien arvostuksessa näkyvää kuilua entisestään.

Kun mä lähdin opiskelemaan hoitoalaa, niin ympärillä olevat ihmiset sanoivat, että hoitoalalla ainakin töitä tekevälle riittää. Että saan painaa töitä aivan hulluna eläkeikään asti. Olen törmännyt samaan ajatukseen tässä työhistorian aikana. Kun olen jossain puhunut hoitajana työskentelystä, joku (yleensä toisen alan ammattilainen) tokaisee, että "oo tyytyväinen, kun sun alalla töitä ainakin riittää". Joo, olenhan minä, tietenkin, mutta missä on se kunta tai kaupunki tai yksityinen palveluntarjoaja, joka houkuttelis hoitajaa rahalla ja etuuksilla?

Lääkäripula on johtanut siihen, että hoitajille annetaan niitä lääkärin tehtäviä, mitä on voitu antaa. Toki se vaatii hoitajan lisäkoulutusta esim. lääkkeenmääräämisoikeus. Mutta näkyykö se hoitajan palkassa? Tai jos hoitajapulan takia hoitajaa pyydetään jäämään tekemään tuplavuoro, tai soitetaan vapaa-päivältä töihin niin saako siitä erilliskorvauksen? Vai sanotaanko vaan, että "muut joutuvat tekemään sitten vajaalla miehityksellä, jos sinä et pääse".

Mun mielestä hoitotyössä on edelleen hirmu karkea hierarkia, joka näkyy päivittäisessä työssä. Lääkäreiden arvostus on paljon hoitajien arvostusta korkeampi. Lääkäreitä palvellaan ja heille "pedataan asioita valmiiksi". Kun heitä on vaikea töihin saada, niin viesti on se, että pidetään nyt heistä hyvää huolta ja tehdään kaikki mahdollisimman helpoksi, että he pysyisivät töissä. En o kuullu, että hoitajista puhuttais noin. Ajatellaan, että jos toi hoitaja lähtee, niin oven takana on jo monta uutta tulossa. Mutta eipäs ookkaan !

Tää rahapolitiikka on varmasti ikuisuuskysymys. Mä en usko tällä hetkellä, että hoitajien palkkoja nostetaan koskaan tehtävien vaatimalle tasolle, joten hoitohenkilöstöä houkutellaan alalle edelleen jollain muulla keinoin. Mikä saa / sai sinut lähtemään hoitoalalle? Mitä mieltä olet lääkäreiden ja hoitajien arvostuksesta? Mitä mieltä ainaisesta rahakeskustelusta?

Mä kirjoitin edelliskerran rahasta jo jokin aikaa sitten, voit lukea sen täältä.

Kesäterveisin
Outi

Blogin tekstin tarjoaa Skhole. Skhole on sosiaali- ja terveydenhuoltoalan verkkokoulutuspalvelu, joka kulkee mukana sekä koulutuksen järjestäjän että työntekijän matkalla. Palvelu sopii täydennyskoulutukseen niin sosiaali- ja terveydenhuoltoalan yrityksille kuin opiskelun tueksi alan opiskelijoille.