Leluja vai perusteltuja työkaluja?

Tänään ajattelin käydä lyhyesti läpi ne varusteet, joiden avulla pärjään työvuorossani ensihoitajana ja jotka helpottavat töiden tekoa ambulanssissa. Jokaisella ensihoitajalla on omat mieltymyksensä työvuorossa kannettavien varusteiden osalta. Osalle ensihoitajista riittää työnantajan tarjoama työasu, varsikengät ja Virve-kotelo jota kannetaan nahkavyöllä. Osa ensihoitajista on enemmän orientoitunut laajempaan välineiden mukana kantamiseen. Itse kuulun tähän jälkimmäiseen ryhmään. Osaltani varusteiden kantaminen juontuu aikaisemmasta työstäni turvallisuusalalla ja tuntuu täysin luonnolliselta kantaa mukana vähän ”kättä” pidempää.

Työnantaja tarjoaa ensihoitajille työvuorokohtaiset suojavaatteet. Suojavaatteet koostuvat huomiotakista, reisitaskuhousuista ja paidasta. Jokainen ensihoitaja tekee omien mieltymysten mukaisen yhdistelmän näistä. Takeista on olemassa monenlaisia versioita, on toppatakkia, fleeceä, softshelliä jne. Kaikkia näitä yhdistää ensihoitoalaan tyypillisesti liitetyt värit eli kelta-punaisen yhdistelmä sekä vihreä. Värit määräytyvät ensihoito-operaattorin ja sairaanhoitopiirin mukaisesti. Työnantajan tarjoamaan työasuun kuuluu myös turvakengät, jotka on hyvin tyypillisesti vetoketjuilla varustetut pitkävartiset maihinnousukengät. Kengät on varustettu neulasuojalla ja turvakärjellä. On huomioitavaa, että osassa sairaanhoitopiirejä kenkien käytöstä on oma ohjeistus, eli esimerkiksi tieliikenneonnettomuustehtävillä kenkien vetoketjut tulee olla ehdottomasti kiinni. Tämä ohje perustuu puhtaasti työturvallisuuteen, kiinni oleva kenkä tukee jalkaa ja ehkäisee hyvin esimerkiksi nilkan nyrjähdyksiä. Työasuun kuuluu myös viiltosuojahanskat, joita käytetään erityisesti edellä mainituilla tieliikenneonnettomuustehtävillä.

Sitten alkaa omat mieltymykseni. Ohessa lista työvälineistä ja varusteista, joita kannan aina työvuorossa tehtävällä ollessani. Työvälineen perässä on kommentti välineen käyttötarkoituksesta. Kannan välineitä varustevyössä, joka on helppo ottaa pois asemalla. Varustevyö mahdollistaa myös sen, että välineet löytyvät aina samasta paikasta ja ovat asianmukaisissa koteloissa käyttövalmiina.

Varustevyön sisältö:

  • C-A-T eli taktinen kiristysside massiivivuotoja varten
  • Pieni valaisin neurostatuksen määrittämisen yhteydessä käytettäväksi
  • Suojalasit omassa vyökotelossa käytettäväksi esim. tieliikenneonettomuuksissa tai Covid-potilaiden hoitamisen yhteydessä
  • Viiltosuojahanskat omassa kotelossa, käytetään esimerkiksi tieliikenneonnettomuuksissa
  • Kevlar avainjojo työvuorossa tarvittavia avaimia varten
  • Haavateippiä, käytetään esimerkiksi kanyloinnin yhteydessä
  • Leatherman Raptor-vaatesakset, käytetään esimerkiksi tieliikenneonnettomuuksien yhteydessä
  • Monitoimityökalu pieniä akuutteja korjauksia varten
  • Hemostaatti pihdit esimerkiksi infuusiopussin kiinnittämistä varten
  • Käsivalaisin varmistamaan hämärät / pimeät kohteet

Kannan työhousujen taskuissa myös:

  • Alueellisia voimassa olevia lääkehoito-ohjeita
  • Oma taskulunttikansio, joka sisältää erilaisia alueellisia hoito-ohjeita, karttoja ja operatiivisia ohjeita
  • Kyniä (vähintään kaksi kappaletta koska työpari ”lainaa” toisen ja "unohtaa" palauttaa lainatun kynän)
  • Muistiinpanovihko
  • Kumihanskoja
  • Kaulassa pidettävä Sote-korttikotelo
  • Keikkapurkkaa

Oma motiivi edellä mainittujen työvälineiden kantamiseen liittyy täysin työturvallisuuteen, omaan sekä työparini. Työvälineiden kantaminen liittyy vahvasti +1 sääntöön (ole aina askeleen edellä tehtävällä) sekä tilannetietoisuuden ylläpitämiseen.  Joskus joku kollegoista on ääneen ihmetellyt, miksi kannan tällaista varsin kattavaa arsenaalia tehtävillä mukana, mutta ihmettely on muuttunut hyvin usein kiitoksiin kun jokin yllättävä tilanne on saatu hoidettua mukana olleilla varusteilla.

Varusteet tuovat mukanaan itselleni tietynlaisen turvallisuuden tunteen.

Tiedän esimerkiksi, että saan valaistua kohteen, jos valot sammuvat yllättäen ja pimeys yllättää (näin on käynyt), saan elvytyksessä infuusiopussin roikkumaan verhoihin ja siten vapautettua yhden palomiehen paineluelvytykseen (testattu, toimi), saan leikattua traumapotilaan vaatteet auki saksilla nopeasti jne. Vaikka kannettavien välineiden määrä tuntuu suurelta, saan kannettua ne kohtuullisen huomaamattomasti työhousujen taskuissa ja varustevyöllä.

Varusteiden kantaminen tuo mukanaan myös erityisen vastuun aseptiikan suhteen.

Välineiden puhtaudesta on huolehdittava huolellisesti ja välineet on puhdistettava säännöllisesti, mielellään jokaisen työvuoron ja käyttökerran jälkeen.

Kumpaan ryhmään sinä kuulut?

Skhole tarjoaa erilaisia akuuttityön verkkokursseja, jotka tukevat akuuttityössä työskentelevien hoitajien ammatillisen osaamisen ylläpitoa. Tämän linkin takaa löydät kurssitarjonnan. Kannattaa tutustua kurssitarjontaan!

Teemu Väänänen on reipas Stadista lähtöisin oleva salolainen sairaanhoitajaopiskelija, perustason ensihoitaja ja turva-alan ammattilainen. Sairaanhoitajaopintojen myötä Teemulle on tullut tutuksi mm. erikoissairaanhoidon sisätautiyksikkö, akuuttipsykoosiosastot, saattohoito sekä sairaalan päivystys. Teemu on helposti lähestyttävä, läsnäoleva ja akuuteissa tilanteissa viihtyvä, joka on kaiken aikaa lapsenomaisen utelias oppimaan uutta akuuttihoidon saralla. Kiireisen opiskelija-arjen vastapainona Teemu harrastaa perhokalastusta, retkiautoilua ja vaeltamista.

Blogin tekstin tarjoaa Skhole. Skhole on sosiaali- ja terveydenhuoltoalan verkkokoulutuspalvelu, joka kulkee mukana sekä koulutuksen järjestäjän että työntekijän matkalla. Palvelu sopii täydennyskoulutukseen niin sosiaali- ja terveydenhuoltoalan yrityksille kuin opiskelun tueksi alan opiskelijoille.