Miten olla hyvä keikkahoitaja?

On kiistaton tosiasia, että sairaaloiden ja hoitolaitosten eri osastot eivät pyörisi tänä päivänä ilman keikkahoitajia. Hoitoalan työvoimapula on perkelöitynyt viime vuosien aikana ja tilanteeseen ei ole löytynyt toimivaa ratkaisua. Keikkahoitajat toimivat sadoilla eri osastoilla laastarina, tänäänkin.

Tähän liittyen lähes kaikki julkinen keskustelu hoitajien keikkailuun liittyen on keskittynyt siihen, miten työnantaja voi varmistaa hyvän keikkapaikan keikkailijalle. Mutta miten yksittäinen lähi- tai sairaanhoitaja voi varmistaa sen, että hän on hyvä keikkahoitaja. Alla joitain omiin kokemuksiin liittyviä ajatuksia.

Mitä hyvältä keikkahoitajalta vaaditaan?

Hyvältä keikkahoitajalta vaaditaan paljon, voisi jopa sanoa, että enemmän kuin jonkin työpisteen vakihenkilöstöltä. Vai muistatko, miltä sinusta tuntui mennä uuteen hoitotyön harjoittelupaikkaan tai uudelle osastolle töihin? Tämä on vastassa joka kerta kun keikkahoitaja menee uuteen paikkaan töihin. Ja näitä tilanteita tulee eteen viikoittain.

Raskasta, mutta toisaalta antoisaa.

Hyvä keikkahoitaja on ammattitaitoinen, nopeasti uusia asioita omaksuva, joustava, osaa sopeutua nopeasti muuttuviin tilanteisiin, omaa hyvän tilannetajun ja hyvä keikkahoitaja osaa ottaa kollegat huomioon.

Asenne ratkaisee

Saavuttuasi työpaikalle enimmäistä kertaa, sinulla on muutama sekunti aikaa antaa itsestäsi ammattimainen ja myönteinen vaikutelma. Muista saapua työpisteelle hyvissä ajoin. Esittele itsesi heti, kerro lyhyesti kuka olet, mistä tulet, mikä on koulutustaustasi ja onko sinulla esimerkiksi aikaisempaa työkokemusta vastaavassa työpisteessä toimimisesta. Nämä ovat ratkaisevia tietoja ja pelkästään antamalla hyvän vaikutelman itsestäsi voit olla varma, että olet jatkossakin tervetullut keikkailemaan samaan paikkaan. Muista myös hymyillä, sekä kollegoille että potilaille. Muista olla myös joustava. On myös sopivaa tuoda esille omat vahvuudet ja heikkoudet sekä sen, miksi olet hakeutunut työskentelemään kyseiselle osastolle. Omien tavoitteiden esiin tuominen kertoo sinusta paljon.  

Olet ammattilainen

Kuten alussa totesin, keikkahoitajan rooli on haastava. Omaksuttavia asioita on paljon. Hyvä keikkahoitaja on kiinnostunut työpisteen eri työtehtävistä ja niihin liittyvistä käytännön asioista. Näihin kuuluu muun muassa potilastietojärjestelmä, kulunvalvonta, lääkehoitoon liittyvät ohjeet, osaston tai toimipisteen eri aikataulut, käytössä olevat hoitoon liittyvät resurssit jne. Lista on loputon.

Yksi keskeinen asia, jonka keikkatöitä tekevä sairaanhoitaja tulee huomioida, on toimipisteen lääkehoitoon liittyvät ohjeet ja tarvittavien lääkelupien järjestäminen. Tämä on helpommin sanottu kuin tehty. On sanomattakin selvää, että oikean asenteen lisäksi tarvitset hyvät ammatilliset taidot. Oikealla asenteella pärjäät hyvin läpi työvuoron.

Käytännön asioita

Ennen ensimmäistä työvuoroa hyvä keikkahoitaja selvittää uuden työpisteen uuden työntekijän perehdyttämiseen liittyvä materiaali. kulunvalvontaan ja työvaatteisiin liittyvät järjestelyt. Samalla kannattaa varmistaa, missä vaiheessa työsopimus allekirjoitetaan ja haluaako tuleva työnantaja, että toimitat heille tutkintotodistukset sekä esimerkiksi verokortin. Jos tuleva keikkapaikkasi on sinulle täysin uusi, mikään ei estä sinua selvittämästä edellä mainittujen asioiden lisäksi keikkapaikalla käytössä olevia hoito-ohjeita. Nopealla google-haulla saat myös helposti selville, löytyykö keikkapaikastasi esittelyä sekä muita tarvittavia taustatietoja. Selvitä myös yhteystiedot niitä tilanteita varten, jos joudut perumaan sovitun työvuorosi esimerkiksi sairastumisen takia. Sinun kannattaa jättää myös yhteystietosi keikkapaikan kansliaan niitä tilanteita varten, jossa sinulle tarjotaan työvuoroa virka-ajan ulkopuolella. Mitä enemmän saat selvitettyä käytännön asioita, sitä levollisemmin mielin voit aloitella uudessa työpisteessä ensimmäisen työvuorosi.

Vaikka vaatimukset hyvälle keikkahoitajalle tuntuvat aika suurilta, keikkailu on erittäin antoisaa! Saat itse valita mieleiset keikkapaikat ja pystyt itse vaikuttamaan työvuorojen määrään.

Näillä ohjeilla varmistat, että sinut tunnetaan hyvänä keikkahoitajana!

Edellä kerrotut asiat soveltuvat myös hyvin hoitoalan opiskelijoiden käytännön harjoittelujaksoille.

Tiesitkö, että Skholen sivuilta löydät 11 kurssia, joiden avulla voit kerrata tarvittaviin lääkelupiin liittyviä aihekokonaisuuksia. Löydät kyseiset kurssit tästä linkistä.

Minkälainen on hyvä keikkapaikka? Jatketaan tästä aiheesta joku toinen kerta...

Teemu Väänänen on reipas Stadista lähtöisin oleva salolainen sairaanhoitaja, perustason ensihoitaja ja turva-alan ammattilainen. Sairaanhoitajaopintojen myötä Teemulle on tullut tutuksi mm. erikoissairaanhoidon sisätautiyksikkö, akuuttipsykoosiosastot, saattohoito sekä sairaalan päivystys. Teemu on helposti lähestyttävä, läsnäoleva ja akuuteissa tilanteissa viihtyvä, joka on kaiken aikaa lapsenomaisen utelias oppimaan uutta akuuttihoidon saralla. Kiireisen arjen vastapainona Teemu harrastaa perhokalastusta, retkiautoilua ja vaeltamista.

Blogin tekstin tarjoaa Skhole. Skhole on sosiaali- ja terveydenhuoltoalan verkkokoulutuspalvelu, joka kulkee mukana sekä koulutuksen järjestäjän että työntekijän matkalla. Palvelu sopii täydennyskoulutukseen niin sosiaali- ja terveydenhuoltoalan yrityksille kuin opiskelun tueksi alan opiskelijoille.