Työssä kiusatuksi tuleminen tuntuu !

Tiesitkö, että joka päivä reilusti yli 100 000 palkansaajaa kokee kiusaamista työssään ja henkistä väkivaltaa tai kiusaamista esiintyy Työolobarometrin 2016, 62 mukaan joko joskus tai jatkuvasti työpaikoissa, jossa työskentelee 55% työntekijöistä. Näitä uutisia kuuluu yhä enemmän. Nyt hoitoalalla on kohuttu mm. erikoistuvien lääkäreiden kohtelusta HUS:ssa. Miksi työelämä on täynnä taistelua? Miten ihmiset kohtelee ihmisiä näin? Meidän, hoitoalan työntekijöiden ajatellaan kohtelevan potilaita ja asiakkaita kunnioituksella ja kauniisti. Miksi työntekijöiden kesken esiintyy niin paljon pahaa?

kiusaaminen

Oma kokemukseni

Mä olen ollut yli kahdessakymmenessä eri työpaikassa urani aikana. Sekä kaupallisella- että hoitoalalla. Aattelin, että en oo kokenut kiusaamista. Oon ajatellut "että tälläistä nyt vaan sattuu" tai että "ymmärsinköhän mää väärin" . Mutta onhan mua kiusattu! Mun ei ole annettu syödä hoitajien taukotilassa opiskeluaikoina, mut on hiljennetty kokouksessa nostamalla käsi vasten mun kasvoja, mut on laitettu aina hoitamaan samaa potilasta kun mulle on sanottu että sun taidot riittävät vaan tähän. Tai kun olen puhunut, niin mun mielipidettä ei ole kuunneltu tai jos mun pomolla on ollut mulle sanottavaa, niin joku on tuonut viestiä, pomo ei ole tullut itse mulle puhumaan. Mua on syytetty myös varkaaksi (pomon oma laskuvirhe) ja jätetty yksin kun en olisi yksin uskaltanut töihin jäädä. Mulle on esitetty epäasiallisia, henkilökohtaisia kysymyksiä vaikka olen selvästi sanonut, että raja menee tässä.....

Nämä kaikki asiat nousivat pintaan, kun pidimme koulukuraattorin kanssa yläkoululaisille häirintään liittyvää pelirastia koulumme pelipäivässä. Pelin tarkoituksena oli auttaa oppilaista tunnistamaan ja nimeämään häirinnän muotoja ja vahvistaa heidän minäkuvaa ja näin opettaa taitoja puolustaa itseään häirintätilanteissa ja ottamaan tilanteet vakavasti.

h-irint-

Noloudesta ja häpeästä työkyvyn menettämiseen

Kiusatuksi tuleminen aiheuttaa ihmetystä, häpeää ja noloutta. TURHAAN ! Näitä tunteita saisi tuntea vaan kiusaaja. Oon sitä mieltä, että kiusaaminen ei ole kiusatun syy, mutta en yhtään ihmettele että näitä kyseisiä tunteita herää. Varsinkin silloin jos uskallat mennä kiusaamisesta kertomaan ja tiedon vastaanottaja vähätelee kertomaasi, ei ota tilannetta vakavasti.

Kiusaaminen aiheuttaa jatkuessaan kiusatulle mm. stressiä, unioireita, omanarvontunteen heikkenemistä, terveydentunteen laskua ja jopa syrjäytymistä. Työnantajien tulisi ottaa kaikki tilanteet vakavasti, koska kiusaaminen vaikuttaa koko työyhteisöön ja työnantajan imagoonkin. Mutta ennen kaikkea kiusaaminen on kiusatuksi tulijalle henkilökohtainen kriisi ja työnantajan toimet kiusaamisen ilmetessä ratkaisevat tunteeko työntekijä tulevansa arvostetuksi ja oikein kohdelluksi.

Työterveyshuollosta apua

Työterveyshuollon tavoitteena on edistää työn ja työympäristön terveyttä ja turvallisuutta sekä työyhteisön toimintaa. Työterveyshuoltoon voi ja pitääkin olla yhteydessä myös erilaisten kiusaamis- ja häirintätilanteiden aikana. Usein työterveyteen otetaan yhteyttä vasta sitten kun kiusaamistilanne on aiheuttanut sen, että kiusatuksi tullut työntekijä, ei enää jaksa olla työpaikallaan. Pitäisi siis olla rohkeutta tuoda tilanteet aikaisemmin esiin. Työterveyshuollon rooli voisi ja pitäisi ja varmasti onkin myös ennaltaehkäisevä ja myös esimiehen pitäisi pyytää työterveyshuollosta apua ja tukea heti, kun kokee että omat toimet ja oma osaaminen eivät riitä ratkaisemaan kiusaamistilanteita työpaikalla.

Skholella on muuten mainio kurssi työterveyshuollosta. Tilaa kokeilutunnukset ja käy tsekkaamassa mikä työterveyshuollon rooli on ja miten työterveyshuolto toimii.

Toivottavasti sinä otat rohkeasti kiusaamisen esiin, jos olet tullut kiusatuksi ! Apua on saatavissa. Vastuu kiusaamisesta on kiusaajalla.

Blogin tekstin tarjoaa Skhole. Skhole on sosiaali- ja terveydenhuoltoalan verkkokoulutuspalvelu, joka kulkee mukana sekä koulutuksen järjestäjän että työntekijän matkalla. Palvelu sopii täydennyskoulutukseen niin sosiaali- ja terveydenhuoltoalan yrityksille kuin opiskelun tueksi alan opiskelijoille.